Kaj je glavkom in kakšni so njegovi simptomi?

Glavkom je eden od vodilnih vzrokov slepote pri ljudeh, starejših od 60 let. Pojavi se lahko v kateri koli starosti, vendar je pogostejši pri starejših odraslih. Gre za skupino očesnih stanj, ki poškodujejo vidni živec, katerega zdravje je ključnega pomena za dober vid. To poškodbo pogosto povzroči previsok očesni tlak.

Poznamo različne oblike glavkoma in marsikatera od njih nima opozorilnih znakov. Slabšanje bolezenskega stanja je postopno, tako da morda ne boste opazili spremembe vida, dokler stanje ni v napredni fazi.

Ker izgube vida zaradi glavkoma ni mogoče obnoviti, je pomembno, da imate redne očesne preglede, ki vključujejo meritve očesnega tlaka. Na ta način se lahko postavi diagnoza v zgodnjih fazah in se ustrezno zdravi. Če se glavkom odkrije zgodaj, lahko izgubo vida upočasnimo ali preprečimo. V glavnem pa boste potrebovali zdravljenje do konca življenja.

Simptomi glavkoma

Simptomi glavkoma se razlikujejo glede na vrsto in stopnjo vašega stanja. Najpogostejši simptomi so:

 • slepe pege nepravilnih oblik v bočnem (perifernem) ali osrednjem vidu, pogosto na obeh očesih;
 • tunelski vid v naprednih fazah;
 • hud glavobol;
 • bolečina znotraj ali za očesnim zrklom;
 • občutljivost očesnega zrkla na pritisk;
 • solzenje;
 • slabost in bruhanje;
 • zamegljen vid;
 • halo pojav okoli luči;
 • pordelost oči;
 • neopredeljen občutek nelagodja v očeh.

Če se ne zdravi, bo glavkom sčasoma povzročil slepoto. Kljub zdravljenju približno 15 % ljudi z glavkomom v 20 letih oslepi na vsaj eno oko.

Kdaj k zdravniku?

Če opazite nekatere simptome, kot so hud glavobol, bolečine v očeh in zamegljen vid, nemudoma pojdite na urgenco ali k oftalmologu.

Vzroki glavkoma

Glavkom je posledica poškodbe vidnega živca. Ko ta živec postopoma propada, se v vidnem polju razvijejo slepe pege. Zaradi razlogov, ki jih zdravniki ne razumejo popolnoma, je ta poškodba živca običajno povezana s povečanim očesnim tlakom.

Povišan očesni tlak je posledica kopičenja tekočine (vodne tekočine), ki teče po notranjosti očesa. Ta notranja tekočina običajno izteka skozi tkivo, imenovano trabekularna mreža, pod kotom, kjer se srečata šarenica in roženica. Ko je tekočina prekomerna ali drenažni sistem ne deluje pravilno, tekočina ne more iztekati s svojo normalno hitrostjo in očesni tlak se poveča.

Preprečevanje glavkoma

Poglejmo si, kateri koraki samoopazovanja vam lahko pomagajo odkriti glavkom v zgodnjih fazah, kar je pomembno pri preprečevanju izgube vida ali upočasnitvi njegovega napredovanja.

Redni izčrpni očesni pregledi lahko pomagajo odkriti glavkom v zgodnjih fazah, preden pride do znatne poškodbe. Oftalmologi priporočamo celovit pregled oči vsakih 5 do 10 let, če ste mlajši od 40 let; vsake 2 do 4 leta, če ste stari od 40 do 54 let; 1 do 3 leta, če ste stari od 55 do 64 let; in vsako leto do dve leti, če ste starejši od 65 let. Če vam grozi glavkom, boste potrebovali pogostejše preglede.

Nasveti za zdravje oči:

 • Glavkom je lahko tudi dedno pogojen. Če ste izpostavljeni povečanemu tveganju, boste morda potrebovali pogostejše preglede.
 • Redna, zmerna vadba lahko pomaga preprečiti glavkom z znižanjem očesnega tlaka. Pogovorite se s svojim zdravnikom o ustreznem programu vadbe.
 • Redno jemljite predpisane kapljice za oko. Kapljice za oči proti glavkomu lahko znatno zmanjšajo tveganje, da bo visok očesni tlak napredoval v glavkom. Da bi bili učinkoviti, je treba kapljice za oko, ki vam jih predpiše zdravnik, redno uporabljati, tudi če nimate simptomov.
 • Nosite zaščito za oči. Resne poškodbe oči lahko povzročijo glavkom.

Za več informacij ali najavo na pregled pa nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.

  Košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino
   Calculate Shipping